„În cursul zilei de astăzi (luni – nr.) am dat intrucțiuni ambasadorului nostru de la Chișinău să participe la o întâlnire organizată de președintele Dodon, împreună cu alte state membre ale UE. Întâlnirea a durat 15 minute, în care a vorbit numai președintele Dodon. După care niciun alt stat membru al UE nu a vorbit nimic. În paralel cu această instrucțiune pe care i-am adresat-o ambasadorului i-am dat și o instrucțiune să aibă tot astăzi o întâlnire cu liderul partidului democrat, unde din punctul nostru de vedere credem că ar trebui și ei să fie implicați. Suntem foarte preocupați de escaladarea protestelor care sunt la ora actuală în Republica Moldova”, a anunțat Teodor Meleșcanu, în cadrul unei conferințe de presă.
Ministrul de Externe a adăugat că România a făcut un apel la calm pentru toate forțele politice din Moldova.
„În legătură cu Republica Moldova. Ministerul Afacerilor Externe și instituțiile statului român urmăresc îndeaproape evoluțiile politice din Republica Moldova. România, ca stat membru care ocupă Președinția Consiliului UE și susține ferm parcursul european al Republicii Moldova, am făcut un apel la toate forțele politice să respecte procesul democratic și voința cetățenilor exprimată prin vot la alegerile din februarie 2019. A fost un apel la calm, reținere și dialog politic. Credem că cetățenii din Republica Moldova au nevoie de o soluție negociată politic care să asigure prosperitatea și consolidarea parcursului proeuropean. Stabilitatea Republicii Moldova este esențială pentru continuarea parcursului său european. România rămâne ferm angajată în susținerea parcursului european al Republicii Moldova, în baza unui angajament real și a unei garanții că acesta se va realiza”, a afirmat Meleșcanu.
Ministrul a mai precizat că alegerile anticipate din Moldova nu reprezintă o problemă.
„Situația este dificilă. CCR din Moldova a adoptat o decizie foarte clară, o formulă care să pună capăt faptului că după trei luni de la alegerile parlamentare nu a fost constituit un asemenea Guvern. Deciziile CCR sunt definitive și obligatorii. Cred că în asemenea cazuri grave singura soluție este întoarcerea la electorat, la popor. Alegerile anticipate de pe 6 septembrie nu cred că ar fi o problemă foarte mare avaând în vedere că trei luni au trecut fără să se întâmple nimic”, a mai spus Meleșcanu.
Întrebat dacă Ministerul de Externe recunoaște guvernul Maiei Sandu, Meleșcanu a răspuns: „Din punct de vedere diplomatic, nu există o instituție a recunoașterii guvernelor. Singura modalitate este recunoașterea statelor. Fiecare stat are dreptul să își aleagă guvernul. Noi suntem preocupați pentru că există o situație explozivă la ora actuală la Chișinău. Trebuie găsite modalități de a se depăși această situație”.
Președintele Igor Dodon a semnat, sâmbătă, decretul de numire a liderului formațiunii PAS, Maia Sandu, în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova.
Foto: Hepta